Наколни населби во Охридското Езеро - Заливот на коските

Постојат разни видови на археолошки вредности во водите на Охридското Езеро. Како едни од поинтересните ги издвојуваме наколните населби. Тие припаѓаат на предисторискиот период, од младо-камено доба, бакарно доба, бронзено и железно доба. Такви локалитети се пронајдени во струшкиот дел од крајбрежјето, каде реката Црн Дрим истекува од Охридско Езе

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1973 година

Фотографијата која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна е стара 48 години, а е направена еден мартовски ден, 1973 година. Ова е уште едно носталгично потсетување на убавите времиња кои се дел од историјата на градот. Фотографијата во фејсбук групата "Охрид, слики од минатото" ја постираше охриѓанецо

Прочитај повеќе

Фото на насловна - Охрид, 1982 година

Време е за нова фотографија од минатото на Охрид, која деновиве ќе ја краси нашата насловна страна. Секоја фотографија од минатото, предизвикува убави чувства, предизвикува извесна носталгија, но и радост кај оние што биле дел од тоа убаво и неповторливо време.Нашиот избор овој пат е фотографијата која за јавноста ја постираше охриѓанецот Ѓоко

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива