Фото на насловна - На пристаниште, 70-те години на минатиот век

Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна, е уште едно навраќање на охридското минато. Станува збор за периодот од 70-те години на минатиот век, и може да се каже дека приказот на охридското пристаниште не се разликува многу од денес. Единствено отсутни се голем број пловни објекти кои се дел од денешното живеење на наши

Прочитај повеќе

Фото на насловна - охридското пристаниште, 1942 година

Фотографијата која деновиве ќе биде на нашата насловна страна е убаво потсетување и прикажување на едно далечно охридско минато. Според записите, годината е 1942, а е прикажано охридското пристаниште, и пред се, сјајот и вечната убавина на Езерото.

Прочитај повеќе

Фото на насловна - старата охридска НА-МА, 1962 година

Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна, ја прикажува старата или првата стоковна куќа во Охрид - НА-МА. За повозрасните охриѓани, ова е потсетување на едни убави времиња, место каде луѓето се сретнувале, пазареле, разменувале охридски муабети. Фотографијата за јавноста

Прочитај повеќе