33. Поетска ноќ во Велестово ќе биде отворена со мал музички концерт на Мартин Милески, гитарист од Охрид

Мартин Милески е музичар од Охрид. Неговиот примарен инструмент е гитарата. Автор е на музичкиот албум “Colosseum full of emotions” кој содржи осум инструментални песни. Неговиот матичен бенд е “Saidon” со кој подготвуваат нов материјал за албум. Негува повеќе музички стилови: метал, рок, блуз, како и изворната македонска музика. Настапува веќе три

Прочитај повеќе

Три песни од Сашо Огненовски – учесник на 33. Поетска ноќ во Велестово

ШУМОЛЕЊЕТО НА ДОЖДОТПак минуваме низ кривоклетните вакафи и се згадуваме,Се намовнуваме, се загрнуваме со кратки раце, Се погледнуваме еден со друг и се пребројуваме.Сами, иако недобројни, никогаш непребројаниЕте пак во непрегледна ширина пекаме за скали, трем и одаја.Наша непребол во време на чекање.Чекаме подолго од Владимир и Естрагон и

Прочитај повеќе

Три песни од Кристин Омарсдотир (Исланд) – учесничка на 33. Поетска ноќ во Велестово

ТРИ ПОЕTСИТри поетесиво бели граднициседат околу нискатркалезна маса.Со книги в раце.Маж облечен во пиратски џемпервлегува низ врататаод снежна бура и седнувадо женската маса.Го соблекува џемперот.Кога ќе допреедна од нивтие се веќе мртви.И не оживуваат.Сепак, ги очекуваат неговите бакнежи.Тогаш тој станува,ја потфаќа допрена

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива