За Василица, василичарските дружини и обичаите

Василица се празнува во периодот на т.н. Некрстени денови, период што трае од Божик до Водици, кога според легендата Исус не бил крстен и ѓаволите се мачеле да го излажат да не се крсти и да не се исполни волјата божја. Се верува дека овие денови за човекот се опасни бидејќи тогаш мртвите се во движење, разни вампири, караконџули, вештерки, самов

Прочитај повеќе

Србија од четврток, a Црна Гора од денес го укинуваат задолжителниот PCR тест за македонските граѓани

Србија од четврток, 14 јануари, ќе го укине задолжителниот PCR тест за влез на македонските граѓани. Како што се наведува, тоа во телефонски разговор на премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев, му го соопштила српската премиерка Ана Брнабиќ.„Премиерката Ана Брнабиќ го информираше премиерот Заев дека од четврток, 14 јануари, ќе се укине задолж

Прочитај повеќе

Научници создадоа лепенка за вакцинирање за сите што се плашат од боцкање со игли

Акцијата за вакцинирање против КОВИД-9 почна во многу земји во светот, но поради ограничените количини вакцините уште долго време нема да бидат достапни за сите. Сепак, научниците и докторите прават се за да промовираат еден побезбеден начин на борба против најголемата пандемија во последните стотина години.Свесни дека многумина се плашат од игли

Прочитај повеќе