Денес се чествува Св. великомаченичка Варвара

Денес православните верници го чествуваат празникот на светата великомаченичка Варвара. Обично се празнува со домашни служби, се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите.Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Житието сведочи дека

Прочитај повеќе

Денес се чествува Св. великомаченичка Варвара

Денес православните верници го чествуваат празникот на светата великомаченичка Варвара. Обично се празнува со домашни служби, се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите.Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Житието сведочи дека

Прочитај повеќе

Изложба "Пикасо можеби јас" и "Недела на шпански филм" во Охрид

Како резултат на културната соработка помеѓу Општина Охрид и Амбасадата на Шпанија во Република Македонија, во Охрид ќе се одржи изложба и проекција на циклус шпански филмови.Изложбата „Пикасо можеби јас“ од македонскиот уметник Филип Фидановски ќе биде отворена на 20.12.2022 (вторник) со почеток во 18:00 часот во изложбениот салон на центарот

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива