Свети Климент Охридски - Патрон на Охрид

Денес Охрид го чествува својот Патрон - Свети Климент Охридски Свети Климент Охридски е најдаровитиот ученик на рамноапостолните сесловенски браќа Кирил и Методиј. Живеел во втората половина на IX век и првата четвртина на X век. Со своите уши тој ги слушал нивните божествени евангелски зборови и со своите очи ги гледал нивните богоозарени ликови

Прочитај повеќе

Свети Климент Охридски - Патрон на Охрид

Денес Охрид го чествува својот Патрон - Свети Климент Охридски Свети Климент Охридски е најдаровитиот ученик на рамноапостолните сесловенски браќа Кирил и Методиј. Живеел во втората половина на IX век и првата четвртина на X век. Со своите уши тој ги слушал нивните божествени евангелски зборови и со своите очи ги гледал нивните богоозарени ликови

Прочитај повеќе

Познати добитниците на наградите за најдобри поетски творби посветени на Свети Климент Охридски - Патронот на Охрид

По завршувањето на распишаниот Награден ученички литературен конкурс за најдобра поетска творба по повод 8 Декември – Свети Климент Охридски – Патрон на градот, жири комисијата во состав: м-р Перчо Божиновски (претседател), проф. Светлана Велкоска (член), проф. Светлана Огненова (член), донесе одлука за избор на најдобрите литературни творби посвет

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива