Холандски научници развиваат технологија која ќе ги замени иглите и инјекциите

Холандски научници работат на развој на ласерска технологија која ќе резултира со речиси безболно инјектирање вакцини без игли, а својот досегашен успех го сметаат за напредок кој кај дел од пациентите ќе го ублажи стравот од игли и ќе придонесе за се поголем број на вакцинирани во светот.Уредот кој личи на пиштол со меурчиња користи ласер кој ги

Прочитај повеќе

"ПОМИСЛЕТЕ И НА НАС" - започнува кампањата на Црвен крст Охрид за "Ден на борба против глад"

Во животот, на луѓето им се случуваат немили настани како губење работа, болест во семејството, губење наблизок член, природни катастрофи како поплава, пожар... и сл. и истото повлекува финансиски проблеми коиго нарушуваат секојдневното живеење и тогаш приоритетите се менуваат. Тогаш храната е најголемприоритет кој треба да се обезбеди, а потоа

Прочитај повеќе

Висока делегација од Обединетото Кралство во посета на ООУ "Христо Узунов"

Во учебната 2019/2020 година ООУ „Христо Узунов“ од Охрид се вклучи во Програмата „Училишта на 21 век“, која е финансирана од Владата на Обединетото Кралство, а спроведена од Британскиот совет во партнерство со Министерството за образование и наука.Целта на програмата е развивање на вештини на 21от век, со посебен акцент на дигитална писменост, к

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива