Препорачано

Фото на насловна - пред хотел Парк, `70-те години од минатиот век

Во овие жешки денови со нашиот избор на насловна фотографија ќе ја освежиме вашата меморија, навраќајќи се во `70-те години од минатиот век. Погледнете како изгледаше плажата пред хотелот Парк во минатото. Шаренилото од природа, задоволни луѓе и прекрасно време, буди чувства, носталгија, но и желба да се случуваат вакви убавини и сега. Фотогра

Прочитај повеќе

Во американскиот град Питсбург пристигнува првиот воз на батерии во светот

Познатата светска рударска компанија Roy Hill, која, меѓу другото, управува со најголемиот рудник на железна руда во Австралија, за своите потреби ја купи електрично-батериската локомотива на компанијата Wabtec, која од 2023 година ќе почне да влече возови во САД. Локомотивата на Wabtec со капацитет на електричниот погон од 7 MWh доаѓа со FLXdrive

Прочитај повеќе

Крстовден - празник на пост и покајание

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е еден од 12-те големи празници од есенскиот циклус , којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 14 септември, односно на 27 септември по стариот календар. Крстовден е празник на пост и покајание. Овој ден се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос, наречен Чесен Кр

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива