Изграден најголемиот полукружен мост во светот

 Во Кина беше довршен мостот преку реката Кси Џианг, кој сега и официјално стана најголемиот полукружен мост во светот, односно мост со најголем распон. Распонот на мостот е долг дури 575 метри, додека неговата вкупна должина е 1.035 метри, велат Кинезите.

Во мостот се вградени дури 15.000 тони челик, а неговита градители тврдат дека се одлучиле за овој тип на конструкција затоа што е поевтина од висечките мостови, но и поиздржлива. Целиот проект бил довршен за само 2,5 години.

(Jutarjni.hr)

(фото: YouTube screenshot)

www.inovativnost.mk