Британски моден дизајнер создаде чизми на надувување

Британскиот моден дизајнер Крег Грин создаде колекција експериментални обувки, меѓу кои и гумени чизми направени во соработка со брендот Adidas.

Дизајнирани се како концептуална колекција за модната ревија есен/зима 2022, обувките се повторно осмислени во експерименталниот стил на Грин. Колекцијата содржи жолти, црни, сиви, бели, црвени, портокалови и зелени нијанси.

Чизмите се гумени и на нив има пумпа, која дизајнерот ја набавил од производител на опрема за нуркање. Тој го додал логото на Adidas на предната страна, додека на долниот дел се ставени дрвени детали.

„Користевме многу индустриски фабрики со седиште во Велика Британија. Имавме торби направени во фабрика за медицинска гума, која произведува анестетички пумпи. Сите џебни вентили беа од фабрика за латекс која произведува опрема за море итн.“ изјави дизајнерот во интервју за Vogue.

Повеќе детали за чизмите, како и за нивната цена ќе бидат објавени пред сезоната есен/зима 2022.

Покрај обувките, дизајнерот прикажа и колекција облека која се состои од пумпа на надувување и тактилни материјали. Грин ја основаше својата марка за машка облека во 2021 година и ја покажа својата прва колекција на модната писта во 2013 година.

Надуената фирма на неговите Adidas обувки потсетува на пуф јакните за модниот бренд Moncler, кои исто така се надуени како балон. Освен што долги години соработува со Adidas, модниот дизајнер креираше и предмети за дом, вклучувајќи и колекција теписи за шведскиот гигант за мебел ИКЕА.

(Bizlife)

(фото: Dezeen)

Извор: www.inovativnost.mk