Колку сме биле зависни од паметните телефони минатата година?

Многумина не се свесни колку време поминуваат на телефон. Компанијата App Annie, која ги следи тие статистики, објави интересни податоци за навиките при користењето на смартфоните и апликациите, кои го докажуваат она што добро го знаеме – дека сме како залепени за екраните на мобилните телефони.

Објавените податоци се однесуваат на минатата година и треба да напоменеме дека на однесувањето на испитаниците делумно влијаела и пандемијата. Според резултатите, корисниците на своите телефони просечно поминуваат 4,8 часа дневно. За некои пазари како корејскиот и бразилскиот тоа време е повеќе од 5 часа. .

Најголем дел од времето или 70% корисниците поминуваат на социјални мрежи или користат апликации за фотографирање и снимање видеа. Тука доминира TikTok. Ова воедно е и апликацијата која најмногу беше преземена на мобилни телефони во 2020 година. Корисниците на TikTok трошеле дури 90% од времето. Од App Annie предвидуваат дека во втората половина од годинава бројот на корисници на таа социјална мрежа ќе надмине 1,5 милијарди.

 

Објавените податоци покажуваат уште нешто – телевизијата за многу луѓе е во втор план, односно како што велат од App Annie, големиот екран полека умира, додека мобилните уреди согоруваат рекорди во сите категории – времето поминато на нив, преземањата и заработката.

Истражувањето покажало и дека минатата година биле лансирани околу 2 милиони нови апликации и игри, додека бројот на апликации кои заработуваат над 100 милиони долари пораснал за 20%. Се попопуларни се и мобилните игри, на кои корисниците потрошиле 16 милијарди долари, како и пазарот за огласување во апликациите, чија вредност минатата година достигнала речиси 300 милијарди долари.

(BBC)

(фото: )

www.inovativnost.mk