Фото на насловна - Како се белеше платното: Охрид, 1942

 Фотографијата која деновиве ќе биде дел од нашата насловна страна, според податоците, датира од 1942 година.

 Автентичен  приказ на перење и белење алишта и чаршафи во Езерото кај Грашница се прикажани на оваа фотографија, позајмена од фејсбук групата `Охрид слики од минатото`, која за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Милчо Георгиевски.