Samsung го крати производството поради пад на профитот од 96%

Samsung Electronics објави дека ќе го намали производствто на чипови како резултат на драстичниот пад на побарувачката на глобално ниво, поради што и цените паѓаат нагло. Најголемиот производител на мемориски чипови во светот ќе го намали производството на чипови за доста голема количина поради драстичниот пад на продажбата и помалиот проектиран профит за овој квартал – предвидено е да има пад на профитот од 96%

Го намалуваме производството на меморсики чипови за голем дел, особено за тие производи за кои има залихи, велат од Samsung. Компаниите купуваат се помалку чипови со цел да не натрупуваат големи залихи, а тоа е последица и на ослабената глобална економија.

После пандемијата на КОВИД-19, кога потрошувачката на персонална елекетроника нагло скокна затоа што луето беа во карантин.Поради тоа се јави недостиг на чипови во светот и некои компании мораа да го скратат производиството на потрошувачка електроника, на електрични автомобил…

 
 

Како резултат на тоа што на почетокот на пандемијата правеа залихи од се бидејќи се очекуваме нагли раст на храната и енергијата порадувачката оттгоаш наваму се намалува. Но, бидејќи луѓето кратат на трошоци како резултат на покачените трошоци за живот.

Samsung претходно направи мали пролагодувања на цените, но сега признаваат дека драстично ќе го намалат производството на чипови, особено за производи од кои има доста залихи.

Сепак, и покрај кратењето на тие трошоци, Samsung ќе продолжи да инвестора вп истражување и развој, како и инфраструктура. Според проекциите, Samsung овој квартал ќе има профит од 450 милиони долари.

(Interesting Engineering)

(фото: Flickr)

www.inovativnost.mk