Св. Великомаченик Димитриј - Митровден

Митровден - празник на заштитникот на градот Солун и почеток на зимската половина од годината Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Димо, Димко, Димана, Димка, Мите, Димитрина, Митра… Меѓу поголемите есенски празници поврзани со домашни служби спаѓа и празникот Митровден што се празнува во спомен на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наре

Прочитај повеќе

Арктички пожари со големина на Белгија испуштија 256 милиони тони јаглерод диоксид

Научници тврдат дека покачувањето на глобалните температури предизвика појава на многу арткички мегапожари, што дава ново објаснение за 3 милиони хектари изгорена површина на сбирски Арктик. Новта студија беше објавена на 3 ноември во списанието Science.Според истражувањето, пожарите на Арктикот веќе се менуваат како последица на затплувањето, а

Прочитај повеќе

Роднокрајни творци родени во ноември

НУ Библиотека „Григор Прличев“ и овој ноември со изложба на дел од нивното творештво ги одбележува родендените на роднокрајните автори родени во овој месец. Пред пултот за зајмување од вчера е поставена изложба на книги од следните автори: Стојан Ристески, Димче Џајкоски, Димче Донески Дим – Дон, Севим Адем – Сана, Митре Велјаноски и Никола Митров

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива