Почина Благоја Силјаноски

Денеска во Охрид на 74 годишна возраст почина Благоја Силјаноски, поранешен претседател на Собранието на општина Охрид, пратеник , новинар, публицист, есеист и писател. Силјаноски беше роден е на 29 март 1948 година, во село Белчишта, Дебрца кај Охрид.По завршувањето на основното училиште во родното село образованието го продолжува во охридска

Прочитај повеќе

Швајцарските глечери исчезнуваат со рекордна брзина

Ново истражување покажа дека глечерите во Швајцарија изгубиле повеќе од 1/2 од својот волумен за помалку од 100 години, а ова долго лето го забрза губењето на ледот. Глечерите привлекуваат скијачи и планинари, но исто така се клучни за снабдувањето на Европа со вода.„Веројатно сме меѓу првие луѓе кои се движат овде. Можете да ја видите оваа голем

Прочитај повеќе

Швајцарските глечери исчезнуваат со рекордна брзина

Ново истражување покажа дека глечерите во Швајцарија изгубиле повеќе од 1/2 од својот волумен за помалку од 100 години, а ова долго лето го забрза губењето на ледот. Глечерите привлекуваат скијачи и планинари, но исто така се клучни за снабдувањето на Европа со вода.„Веројатно сме меѓу првие луѓе кои се движат овде. Можете да ја видите оваа голем

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива