Втор ден Божиќ - Собор на Пресвета Богородица

На вториот ден од Божик, христијанската Црква ѝ оддава слава на Пресветата Божја Мајка, којашто го роди Господ и Спасителот наш Исус Христос.Ова празнување се нарекува Нејзин собор затоа што на тој ден се собираат сите верни за да ја прослават Неа, која е Богородица. Тогаш се служи торжествено, соборно, во Нејзина чест.Во Охрид од древноста беш

Прочитај повеќе

Свети Наум Охридски - Чудотворец

Преподобниот Наум Охридски – Чудотворец има два празника, едниот е во зимскиот период и се празнува на 5 јануари (или 23 декември според јулијанскиот календар), а другиот во летниот период на 3 јули (20 јуни). Тој лекувал од секакви болести и луѓе од разни вероисповеди, односно сите што искрено и со верба му се обраќале. Свети Наум Охридски Чудот

Прочитај повеќе

Од јуни стартува директна авио-линија Белград-Охрид

Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Северна Македонија, Љупчо Јаневски, рече дека директната авио линија Охрид-Белград, која ќе стартува во јуни, двојно ќе го зголеми бројот на српски туристи во нашиот македонски туристички центар и дека во 2023 година ќе биде надминат рекордниот број на туристи во Северна Македонија и н

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива