Кинези осмислија наноматеријал кој може да го спречи КОВИД-19

Истражувачи од Институтот за напредна технологија Шенжен, Националниот центар за нанонаука и технологија, Институтот за физика за висока енергија и Институот за зоологија Кунминг развија наноматеријал кој ги таргетира САРС-КоВ-2 вирусите и ги стопира, се вели во напис објавен во весникот South China Morning Post.Материјалот ефективно делува на си

Прочитај повеќе

Промоција на последните изданија на издавачката куќа „Ми-Ан“ од областа на македонскиот јазик и македонската литература и култура во Охрид

Вечерва во 19 часот во Конгресниот центар при УКИМ во Охрид ќе се одржи промоција на последните изданија на издавачката куќа „Ми-Ан“ од областа на македонскиот јазик и македонската литература и култура. Како дел од насловите се издвојуваат: „Лексикологија на македонскиот јазик“ од Симона Груевска Маџоска, прв ваков труд во македонската наука, „Топо

Прочитај повеќе

Охридската Библиотека од утре го враќа стандардното време за работа со читатели

Националната установа Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од утре 5 септември го враќа старото – стандардно време за работа со читатели.Пултот за зајмување книги од понеделник до петок ќе работи од 8 и 30 до 18 и 30 часот.Библиотеката е од отворен тип и читателите слободно ќе можат да влезат и да одбираат книги од полиците и да побараат помош о

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива