За првпат се следи балкански рис со ГПС околувратник во „Јасен“

Македонско еколошко друштво (МЕД) во соработка со вработените од Јавното претпријатие за стопанисување со повеќе наменското подрачје „Јасен“ на крајот на февруари успешно обележа млад мажјак од загрозениот вид балкански рис со ГПС околувратник, информираат од МЕД.Рисот, како што посочуваат, бил обележан од тројца членови на нивниот тим со поддршк

Прочитај повеќе

Заштитни брани со мрежа на реките од сливното подрачје на Охридското Езеро

Општина Охрид започна со поставување на заштитни брани со мрежа на реките од сливното подрачје на Охридското Езеро. Целта на овие метални механизми е да се заштити животната средина и да се спречи влевањето на најразлични видови на цврст отпад во езерските води. Ваква брана денеска беше поставена на реката Сушица, а во текот на наредниот период вак

Прочитај повеќе

Од Антарктикот се одвои санта лед 20 пати поголема од Менхетен

Огромна санта лед со површина од 1.270 квадратни километри или околу 20 пати поголема од Менхетен се одвои од Антарктикот. Ова се случува 10 години откако прв пат беше забележана пукнатина на ледената плоча Брант.Ваквото одвојување на ледените плочи се вообичаен дел од циклусот на поларните плочи и засега нема докази дека на оваа појава влијаеле

Прочитај повеќе