101 година од раѓањето на Славко Јаневски

Роден е во Скопје на 11 јануари 1920 година во печалбарско-занаетчиско семејство. Завршил стручно техничко училиште. Во текот на своето работење бил главен уредник на детските списанија: ,,Пионер“ и ,,Титовче”, потоа – на хумористичкиот весник ,,Остен“, на литературните снисанија ,,Нов ден”, ,,Современост“ и ,,Хоризонт”. Бил уредник во повеќе книг

Прочитај повеќе

УНЕСКО објави извештај на 200 страници за заштитеното Охридско Езеро

Отстранување на дивите објекти на брегот на Охридското Езеро и во заштитеното подрачје на градот, целосна забрана за градба, усогласување на урбанистичките планови со Планот за управување со светското природно и културно наследство на Охридскиот Регион, заштита на старата градска архитектура, отстранување на урбаната опрема околу значајните знамени

Прочитај повеќе

Јапонска компанија направи софтвер кој препознава лица и под маска

Јапонската компанија NEC Corp претстави систем за препознавање лице кој може да го потврди идентитетот на личноста дури и ако таа носи маска. Од компанијата истакнуваат дека нивната технологија ќе помогне за ревитализација на економските активности во услови на т.н. нов нормален живот.Од NEC тврдат дека технологијата иницијално ја создале за да г

Прочитај повеќе