Ги запознаваме ретките болести - Амилоидоза

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година, петта по ред, ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести. Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? К

Прочитај повеќе

Ги запознаваме ретките болести - Фелан-МекДермид синдром

Во месецот со најмалку дена во годината, во месецот кој пациентите со ретки болести го викаат „свој“, месецот кој е редок по своите ретки 28 дена и оваа година, петта по ред, ќе се обидеме поблиску да Ве запознаеме со ретките болести. Да ги дознаеме предизвиците и проблемите со кои се соочуваат. Како ја добиваат дијагнозата? Дали има некаков лек? К

Прочитај повеќе

СЗО предупредува: Во иднина ќе имаме проблеми сo супербактерии

Намалувањето на загадувањето предизвикано од фармацевтскиот и земјоделскиот сектор е клучно во борбата со ширењето на супербактериите кои се отпорни на лекови и може до 2050 година да убиваат до 10 милиони луѓе годишно, предупредуваат Обединетите нации.Се е поочигледно дека околината игра се поголема улога вонразвојот, преносот и ширењето на отпо

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива