Познати добитниците на наградите за најдобри поетски творби посветени на Свети Климент Охридски - Патронот на Охрид

По завршувањето на распишаниот Награден ученички литературен конкурс за најдобра поетска творба по повод 8 Декември – Свети Климент Охридски – Патрон на градот, жири комисијата во состав: м-р Перчо Божиновски (претседател), проф. Светлана Велкоска (член), проф. Светлана Огненова (член), донесе одлука за избор на најдобрите литературни творби посвет

Прочитај повеќе

Воведение на Пресвета Богородица - Пречиста

Православните верници денес го одбележуваат големиот празник Воведение на Пресвета Богородица - Пречиста. Кoга на Прeсвeта Дeва Марија ѝ сe навршилe тритe гoдини oд раѓањeтo, нeјзинитe свeти рoдитeли Јoаким и Ана ја дoвeлe oд Назарeт вo Eрусалим за да ја прeдадат на Бoга на служба спoрeд свoeтo прeтхoднo вeтувањe. Три дeна пат има oд Нзарeт дo E

Прочитај повеќе

Нашата Библиотека прогласена за Библиотека на годината

Библиотекарското здружение на Македонија ја прогласи НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид за „Библиотека на годината“. Во образложението на Комисијата се вели: По внимателно разгледување на приложените документи за избор на признанието „Библиотека на годината за 2022 година”, Комисијата во состав: Јана Михајловска-Иванов, Гордана Ѓоргиевска-

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива