Промовирано капиталното дело "Книга за светите браќа Климент и Наум Охридски"

Во рамки на традиционалната свеченост посветена на Свети Климент Охридски беше промовирано капиталното дело „Книга за светите браќа Климент и Наум Охридски“ која е издадена под покровителство на Општина Охрид, како дел од овогодинешните чествувања посветени на патронот на градот. Автори на книгата се Проф. д-р Димитар Пандев и Славе Ѓорго Димоски.

Прочитај повеќе

Свети Климент Охридски - Патрон на Охрид

Денес Охрид го чествува својот Патрон - Свети Климент Охридски Свети Климент Охридски е најдаровитиот ученик на рамноапостолните сесловенски браќа Кирил и Методиј. Живеел во втората половина на IX век и првата четвртина на X век. Со своите уши тој ги слушал нивните божествени евангелски зборови и со своите очи ги гледал нивните богоозарени ликови

Прочитај повеќе

Свети Климент Охридски - Патрон на Охрид

Денес Охрид го чествува својот Патрон - Свети Климент Охридски Свети Климент Охридски е најдаровитиот ученик на рамноапостолните сесловенски браќа Кирил и Методиј. Живеел во втората половина на IX век и првата четвртина на X век. Со своите уши тој ги слушал нивните божествени евангелски зборови и со своите очи ги гледал нивните богоозарени ликови

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива