Денес се чествува Св. великомаченичка Варвара

Денес православните верници го чествуваат празникот на светата великомаченичка Варвара. Обично се празнува со домашни служби, се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите.Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Житието сведочи дека

Прочитај повеќе

Изложба "Пикасо можеби јас" и "Недела на шпански филм" во Охрид

Како резултат на културната соработка помеѓу Општина Охрид и Амбасадата на Шпанија во Република Македонија, во Охрид ќе се одржи изложба и проекција на циклус шпански филмови.Изложбата „Пикасо можеби јас“ од македонскиот уметник Филип Фидановски ќе биде отворена на 20.12.2022 (вторник) со почеток во 18:00 часот во изложбениот салон на центарот

Прочитај повеќе

Магична Новогодишна приказна

Новогодишните празници се најволшебниот период од годината. Тоа е период на споделување насмевки, радости, љубов и најубави желби. Основното училиште “Григор Прличев” и родителите чии деца се ученици во училиштето, и оваа година создадоа една магична приказна распослана низ просториите, училниците, ходниците, кои блескаат во новогодишен сјај. Под

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива