Раѓање на Свети Јован Крстител – Иванден

Иванден е еден од најголемите христијански празници од летниот циклус каде се слави раѓањето на Свети Јован Претеча и Крстител Господов. Во македонската народна традиција овој празник е поврзан со летниот солстициј, односно со периодот на долгодневицата. Овој празник во годишниот круг празници е симетричен на Божиќ, денот поврзан со зимскиот с

Прочитај повеќе

Свети Наум Охридски - Чудотворец

Преподобниот Наум Охридски – Чудотворец има два празника, едниот е во зимскиопт период и се празнува на 5 јануари/23 декември, а другиот во летниот период на 3 јули/20 јуни. Поради тоа што во зимскиот период одењето на манастир било отежнато поради временските услови, а и поради тоа што празникот е непосредно пред големиот празник Рождество Хрис

Прочитај повеќе

Изложба на фотографии "Блиски средби - Охрид 2022"

Синоќа во НУЦК “Григор Прличев“, беше отворена изложбата на фотографии “Блиски средби – Охрид 2022“, на фото клубот Лесковац, од Србија. На изложбата се поставени 40 фотографии од автори од просторите на екс Југославија. Овие уметнички дела се создадени во период од 11 години, колку што трае Самитот на фотографии, кој традиционално се одржува секој

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива