Денес е празник на Македонските просветители - Светите браќа Кирил и Методиј

Свети Кирил и Свети Методиј се браќа родени во Солун во IX век, кои станале мисионери на христијанството помеѓу Словените од Голема Моравија и Панонија. Преку нивната работа тие влијаеле врз културниот развој на сите Словени, поради што ја добиле титулата Апостоли на Словените. Тие се заслужни за изумување на глаголицата, првата азбука искористена

Прочитај повеќе

Во Охрид се одржа Републичкиот натпревар „Млади библиотекари“

Прилепчанката Исидора Николоска го освои првото место на 21. Републички натпревар „Млади библиотекари“ што вчера се одржа во организација на Библиотекарското здружение на Македонија а домаќин беше НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид .Николоска со освоени 91 од вкупно 120 бода,победи во конкуренција од 20 учесници од цела држава, кои претходно

Прочитај повеќе

Книга за светите браќа Кирил и Методиј

Во издание на општина Охрид, деновиве од печат излезе „Книга за светите браќа Кирил и Методиј“, што ја приредија Димитар Пандев и Славе Ѓорѓо Димоски.Во книгата на 298 страници се поместени осврти, научни текстови, есеи, поетски творби и други објави, низ кои се претставуваат животот, делата и мисијата на светите браќа, како и нивната непроценлив

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива