НУ Библиотека "Григор Прличев" го одбележа Денот на шегата и Светскиот ден на литературата за деца

НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид денеска со еден настан ги одбележа 1 Април денот на шегата и 2 Април Светскиот ден на литературата за деца. Новинарот и преведувач Љилјана Илиевска на второ одделенците од ООУ „Св. Климент Охридски“ со наставничките Ружица Д. Маноска и м-р Наташа Танеска преку своето умешно раскажување ги запозна со Улф Стар

Прочитај повеќе

Православните верници во петоците од Велигденските пости во црква принесуваат петолебие. Што е петолебие?

Во текот на Великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет лепчиња), вино, масло и пченица за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат:„Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секој

Прочитај повеќе

Утре книжевен портрет посветен на проф. д-р Димитар Пандев

Пред точно 162 години, на 25 март 1860 година во Атина нашиот патрон – поетот и преродбеник Григор Прличев за поемата „Сердарот“ бил овенчан со ловоров венец. Неговата поема била прогласена за најдобра а жирито и критиката го нарекле Втор Хомер. Утре, точно напладне во НУ Библиотека „Григор Прличев“по тој повод ќе се одржи книжевен портрет пос

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива