Денес се празнува споменот на Света Лидија Македонка

Света Лидија е македонска светица, првиот христијанин во Европа, покрстена од Апостол Павле. Лидија била камен-темелник на Црквата во Филипи кај денешното село Рахче, Кавалско во Егејска Македонија. Во триесет и првата година пред Христа, градот Филипи станал римска колонија, од страна на царот Октавијан Август кој кон името на градот додал дека

Прочитај повеќе

Свето Благовештение - Благовец

Свето Благовештение попознат како Благовец е еден од поголемите христијански празници. Се вбројува во постојаните празници и секогаш е на 7 април. Неговото народно именување е Благовец, Благоец, Блошчојне, Благостене, Благовден, Половина Велигден, Блошчење. Свето Благовештение е Богородичен празник, односно еден од празниците посветени на Пресв

Прочитај повеќе

Младинската заедница од ОСУ „Св. Климент Охридски“ од Охрид е една од трите "најГЛАСНИ" во земјава

Младинската заедница од ОСУ „Св. Климент Охридски“ од Охрид е прогласена за една од трите најгласни во земјава и доби грант од 10 000 денари за спроведување на нивната иницијатива - културата меѓу младите.Од 29 до 31 март во Велес, Наталија Танеска, Димитар Назифовски и Љубица Јованоска од Младинската заедница, под менторство на педагогот Кристи

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива