Младите шахисти од Охрид на средба со градоначалникот Пецаков

Градоначалникот на Охрид, Кирил Пецков денеска во својот кабинет ги прими децата кои обезбедија пласман на државното првенство по шах за основни и средни училишта што го организираше Федерацијата за училишен спорт на Македонија.На натпреварот, во категоријата жени од средни училишта прво место освои Елена Лушеска која е прва година во ОСУ „

Прочитај повеќе

"Урбана уметност" во Охрид

Со поддршка на Општина Охрид , а во организација на Младинскиот локален совет и Културолошката иницијатива „5 до 12“ се реализира проектот ,Урбана уметност”. Во рамки на активностите изработен е мурал, на ѕидовите на спортската сала од ОСУ „Св. Климент Охридски“. Автори на муралот се професорите Жанета Стаиќ, Филип Гугоски и Михаил Јанески

Прочитај повеќе

Свети Николај Мирликиски - се што фатил позлатил, се што рекол се случило

Денес се празнува еден од најголемите зимски празници, Свети Николај Мирликиски. Со посни, но богати трпези, многу семејства го слават споменот и името на овој светец. Свети Никола е роден е во Патара, Ликија, Мала Азија околу 270 година, како единствено дете на неговите родители Теофан и Нина. При неговото крстење го добил името Никола кое во пр

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива