Прозно - поетски настан "Сите лица на слободата"

Утре, 13-ти ноември, во објектот на кафе-барот „Шила“ ќе се одржи прозно-поетски настан „Сите лица на слободата“, на кој учесниците ќе се претстават со творби поврзани со темата слобода. Оваа средба се организира во чест на одбележувањето на Денот на ослободувањето на Охрид, 7-ми ноември. Учесници се: Наталија Кичеец, Смиле Наумоски – Брсјак, Корд

Прочитај повеќе

Од 15 октомври до 15 ноември, традиционално се одбележува Месецот на книгата

Во овој период НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид која е од отворен тип секојдневно бележи посети на ученици од основните и средни училишта. Вработените во Библиотеката исцрпно ги информираат со дејноста на библиотеката и процесот на доаѓање на книгата во рацете на читателите а тие имаат можност бесплатно да ја разгледаат оваа установа. Би

Прочитај повеќе

Св. Великомаченик Димитриј - Митровден

Митровден - празник на заштитникот на градот Солун и почеток на зимската половина од годината Именден празнуваат: Димитрија, Митре, Димо, Димко, Димана, Димка, Мите, Димитрина, Митра… Меѓу поголемите есенски празници поврзани со домашни служби спаѓа и празникот Митровден што се празнува во спомен на светиот великомаченик Димитриј Солунски, наре

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива