Охридската библиотека од утре ќе работи како библиотека од отворен тип

Во пресрет на 23 Април Светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид од утре 20 април од затворен преминува во отворен тип на Библиотека. Читателите слободно ќе можат да влезат и да одбираат книги од полиците и да побараат помош од библиотекарите. Читалната во одделот за издавање ќе биде отворена од понеделни

Прочитај повеќе

Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим - Цветници

Една недела пред Велигден е празникот Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица, што се празнува во спомен на влегувањето на Исус во Ерусалим, кога неговите ученици и симпатизери кршеле цвеќе од дрвјата и врбови гранки, и со нив, како и со својата облека му го постилале патот по кој минувал. Саботата пред Цветници се вика Лазарева сабо

Прочитај повеќе

Денес се празнува Лазарева сабота

Денес се празнува еден од поголемите христијански празници од пролетниот циклус којшто е променлив празник и секогаш се празнува еден ден пред Цветници, кои се точно една недела пред Велигден - Лазарева сабота. На овој ден се споменува чудесното воскресение на четиридневно упокоениот Лазар извршено од Исус Христос. Овој настан бил на шест дена

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива