Одбележан Светскиот ден на книгата и авторското право

Во чест на светскиот ден на книгата и авторското право НУ Библиотека „Григор Прличев“Охрид ги прогласи своите најредовни читатели за 2021 година.Светот како симболичен датум во светската книжевност го одбележува 23-ти април како Светскиот ден на книгата и авторското право, а во чест на двајцата великани на светската книжевност Вилјам Шекспи

Прочитај повеќе

Во посета на НУ Библиотека "Григор Прличев" беа учесници на Регионалната смотра на хортикултурни библиотеки

Во рамките на проектот на битолската библиотека насловен: „Регионална смотра на хортикултурни библиотеки“ вчера во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ во Охрид беа дел од учесниците на смотрата од Србија, Хрватска, Босна, Албанија и Црна Гора. Претходно во Битола два дена тие имаа прилика да разменат искуства, како и да осмислат понатамош

Прочитај повеќе

Велики Петок - најтешкиот ден во годината

Велики Петок или Велипеток е ден од Страдалната седмица, христијански празник на денот кога е распнат Исус Христос. Овој ден е посветен на спомнувањето на осудувањето на смрт, Крстните страдања и смртта на Спасителот. Одлуката за погубување на Христос на Велика Среда ја донело Еврејското црковно собрание (Синедрионот). Исус Христос бил пронајден и

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива