Денес се чествува Светиот апостол Матеј

Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. закупец и порезник или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика: „Врви по Мене.“ И откако стана, тргна по Него (Матеј 9, 9). Потоа Матеј Му приреди дочек на Господ во својот дом и даде повод Господ да изрече неколку големи вистини за Своето доаѓање на земјата. Откако Го прим

Прочитај повеќе

НУ Библиотека „Григор Прличев“ и Црвен крст со проект „Книгата поблиску до старите лица“

Во рамките на одбележувањето на Неделата на грижа за стари лица денеска во посета на НУ Библиотека „Григор Прличев“ од Охрид беа членови на координативното и оперативното тело на програмата Грижа за стари лица „Најди време“ од Црвен крст – Охрид. Во пријатен и срдечен амбиент вработените во Библиотеката и претставниците на Црвениот крст ги догов

Прочитај повеќе

Собор на св. Архангел Михаил

Меѓу поголемите есенски празници што нашиот народ ги празнува со домашни служби е и празникот Собор на свети архангел Михаил, меѓу народот попознат како Аранѓел, Оранѓел или Аранѓеловден. Црквата го определила овој ден за празник во чест на сите ангели, а најмногу на свети архангел Михаил кого го смета за водач на сите небесни сили. Именден праз

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива