Свети Николај Мирликиски - се што фатил позлатил, се што рекол се случило

Денес се празнува еден од најголемите зимски празници, Свети Николај Мирликиски. Со посни, но богати трпези, многу семејства го слават споменот и името на овој светец. Свети Никола е роден е во Патара, Ликија, Мала Азија околу 270 година, како единствено дете на неговите родители Теофан и Нина. При неговото крстење го добил името Никола кое во пр

Прочитај повеќе

Денес се чествува Св. великомаченичка Варвара

Денес православните верници го чествуваат празникот на светата великомаченичка Варвара. Обично се празнува со домашни служби, се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите.Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Житието сведочи дека

Прочитај повеќе

Денес се чествува Св. великомаченичка Варвара

Денес православните верници го чествуваат празникот на светата великомаченичка Варвара. Обично се празнува со домашни служби, се вари пченка – за да се завари, да се затече жито во полето и во амбарите.Повеќе села и топоними низ цела Македонија го носат нејзиното име што зборува за раширеноста на нејзиниот култ кај нас. Житието сведочи дека

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива