Белите снежни врвови на Алпите забрзано позеленуваат

Позеленувањето е добро познат феномен на Арктикот, но досега не беше забележан во големи размери во планинските предели. Меѓутоа, со оглед на тоа дека половите и планините се загреваат побрзо од остатокот од светот, истражувачите се соменваа на слични последици.Познатите врвови на Алпите пкриени со снег брзо бледеат и ги заменува зелена вегетациј

Прочитај повеќе

Panasonic направи неуништлив лаптоп

Panasonic го лансираше Toughbook 40, лаптоп со издржливост според највисоките воени стандарди MIL-STD-810H и MIL-STD-461H и заштита од прашина и вода според IP66 нормата.Меѓу другото, тоа значи дека нема да му биде ништо ако го фрлите на бетон на висина од 2 метри, а во издржливоста е вклучена и отпорноста на ниски и високи температури. Од таа пр

Прочитај повеќе

Научници одгледуваат растенија во почва донесена од Месечината

Дали во почва од Месечината може да се одгледуваат растенија?Една нова студија објавена во весникот Communications Biology спомeнува експеримент во кој примероци од почвата на Месечината донесени со мисиите Apollo се користи за одгледување растенија. По прв пат растение кое расте на Земјата, арабидопсис талиана, успеало да преживее во примероците

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива