Батерија за автомобили која се полни за само 3 минути

И покрај големиот развој на технологијата, електричните автомобили и батерии за нив, неколку работи секогаш се пречка во масовната замена на бензинците со електрични возила.На прво место обично се цените на електричните возила, кои се уште се прилично повисоки во однос на бензинците. На второ место е брзината на полнење, која се уште не може да с

Прочитај повеќе

Кинези осмислија наноматеријал кој може да го спречи КОВИД-19

Истражувачи од Институтот за напредна технологија Шенжен, Националниот центар за нанонаука и технологија, Институтот за физика за висока енергија и Институот за зоологија Кунминг развија наноматеријал кој ги таргетира САРС-КоВ-2 вирусите и ги стопира, се вели во напис објавен во весникот South China Morning Post.Материјалот ефективно делува на си

Прочитај повеќе

Швајцарските глечери исчезнуваат со рекордна брзина

Ново истражување покажа дека глечерите во Швајцарија изгубиле повеќе од 1/2 од својот волумен за помалку од 100 години, а ова долго лето го забрза губењето на ледот. Глечерите привлекуваат скијачи и планинари, но исто така се клучни за снабдувањето на Европа со вода.„Веројатно сме меѓу првие луѓе кои се движат овде. Можете да ја видите оваа голем

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива