Фото на насловна - охридското крајбрежје, 1957 година

Уште една фотографија од минатото на Охрид ќе биде дел од нашата насловна страна. Станува збор за приказ на период кога крајбрежјето било ненаселено, туризмот неразвиен, а просторот природно збогатен со дрвја, трева, зелени површини. Фотографијата е направена од брдото Горица со поглед кон Галичица и Св.Наум, а датира од далечната 1957 година.

Прочитај повеќе

Фото на насловна - стариот, охридски чун

Време е за нова фотографија на нашата насловна страна. Повторно избираме дел од убавината и обележјата на Охрид. Стариот охридски чун, изложен во Народниот музеј - Охрид во куќата на Робевци, 1957 година. Фотографијата за јавноста ја постираше нашиот сограѓанин Ми

Прочитај повеќе

Фото на насловна - перење на Езеро, 1965 година

Време е за нова фотографија на нашата насловна страна. Овој пат тоа повторно ќе биде навраќање на минатото на Охрид, и преку фотографија претставување на моменти кои некогаш биле дел од секојдневието на народот.Еве како во минатото се переле черги и килими во Охридското Езеро. Старите охриѓани се сеќаваат на ваквите моменти, кога најчесто на кра

Прочитај повеќе