Три песни од Кристин Омарсдотир (Исланд) – учесничка на 33. Поетска ноќ во Велестово

ТРИ ПОЕTСИТри поетесиво бели граднициседат околу нискатркалезна маса.Со книги в раце.Маж облечен во пиратски џемпервлегува низ врататаод снежна бура и седнувадо женската маса.Го соблекува џемперот.Кога ќе допреедна од нивтие се веќе мртви.И не оживуваат.Сепак, ги очекуваат неговите бакнежи.Тогаш тој станува,ја потфаќа допрена

Прочитај повеќе

Неколку песни од Сигурбјорг Трастардотир (Исланд) – учесничка на 33 Поетска ноќ во Велестово

достава до домачовек со точакми влегува во дневната собаод големите уши му капемасло за косаима голем нос и скинати ногавицислегува од точакотима голема уста, а не вели ни збормаслена дамка на подотможеби престанав да ги разбирам луѓето, амашто сака овој човек?помислувам да го понудам со сок од јаболкои тогаш ја нарушува тишинатасо ш

Прочитај повеќе

Неколку песни од Ивана Јовановска – учесничка на 33. Поетска ноќ во Велестово

ПРОЛЕТЌе дојде пролетКога на Мајката што ја газимеболките ќе ѝ ги простиме,кога на бетонските деца ќе им се поклониме.Кога ќе земеме здив,за да се поздравиме со налутените страни на светот.Пролет ќе дојде само кога од Блискиот ИстокСонцето ќе го позајмиме.КОГА БАБА МИ ГО ОПЛАКУВА ДЕДО МИКога баба ми го оплакува дедо мисилно не

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива