Во петок и сабота ќе се одржи 32.издание на Поетска ноќ во Велестово

Годинашната Поетска ноќ во Велестово ќе биде посветена на поезијата на Зоран Анчевски и скулптурите на Димитар Филиповски, а ќе читаат и шестмина македонски современи поети: Тоде Илиевски, Владимир Мартиновски, Ѓоко Здравески, Биљана Стојановска, Павлина Атанасова и Јулијана Величковска.32-то издание на Поетска ноќ во Велестово ќе биде отворено

Прочитај повеќе

32.Поетска ноќ во Велестово посветена на поетот Зоран Анчевски

На 21 и 22 август, во с. Велестово ќе се одржи 32. Поетска ноќ во Велестово. Годинашната Поетска ноќ во Велестово е посветена на творештвото на поетот Зоран Анчевски, па со Вас споделуваме неколку песни и дел од интервјуто што во целост може да се прочита во Ревијата Поетска ноќ во Велестово, бр. 20. Разговорот го водеше Славе Ѓорѓо Димоски:Госпо

Прочитај повеќе

Света преп.мч-ца Параскева Римска - Света Петка

Денес се празнува Света преп. мч-ца Параскева Римска - Света Петка. Традиционално во пресрет на овој голем летен празник, верниците масовно го посетуваат манастирот Света Петка во село Велгошти. И синоќа, како и утрово, манастирот е посетен од бројни верници, но поради ковид-пандемијата, посетата на манастирот се одвива според правилата за зашти

Прочитај повеќе