Православните верници во петоците од Велигденските пости во црква принесуваат петолебие. Што е петолебие?

Во текот на Великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет лепчиња), вино, масло и пченица за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат:„Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секој

Прочитај повеќе

Охрид се претстави на Саемот за туризам во Белград

Денеска, во рамки на Самот за туризам што по 43-ти пат се одржува во Белград- Србија беа презентирани туристичките вредности на Охрид и новините на туристичката понуда. Пред учесниците на Саемот и српските туристички работници за туристичките вредности и потенцијали на Охрид зборуваше градоначалникот, Кирил Пецаков. – Верувам дека Охрид

Прочитај повеќе

Активности на ЈП "Охридски комуналец"

Екипите на ЈП Охридски Комуналец Охрид денес извршија активности за расчистување на езерското крајбрежје од расфрлан отпад, поткастрување на дрворедите во градското подрачје а се помагаше и со носење земја на ул.”Македонски Просветители”.

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива