Три дена Саем на книгата - дојдете, видете, купете!

Од 29 до 31 март, ( вторник, среда и четврток) НУ Библиотека „Григор Прличев“ организира сопствен саем на книги. Читателите ќе можат да одберат книги од проектите на Министерството за култура и Владата: 130 тома Македонска книжевност , Врвови на светската филозофија, историја и психологија со психоанализа, Ѕвезди на светската книжевност а направ

Прочитај повеќе

Алгоритам може прецизно да предвиди срцев удар во период од 5 години

Нова алатка со вештачка интелигенција која ја направи Медицинскиот центар Седарс-Синаи може прецизно да ги мери наталожените наслаги во коронарните артерии и да го предвиди ризикот од инфаркт во рок од 5 години. Алатката треба да помине низ повеќе тестирања пред да може да се користи во клиниките, но креаторите ветуваат дека автоматски, за само нек

Прочитај повеќе

Ноќеска започнува летното сметање на времето

Од вечерва во два часот по полноќ, часовниците ќе се поместат еден час напред, со што ќе започне летното сметање на времето.Последниот викенд од март, стрелките се движат еден час напред, додека во октомври часовникот се враќа еден час наназад. Идејата зад летното и зимско сметање на времето е со цел да се заштеди енергија.Последниве години се

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива