Достојно одбележан големиот христијански празник Богојавление - Водици

После една година пауза, денес, достојно, во духот на традицијата и верата, Охрид го одбележа големиот и значаен празник за градот, Богојавление – Водици.По осветувањето на езерските води и положувањето на Светиот крст, најсреќен помеѓу стотината капачи беше Мартин Гоџо кој го фати Светиот крст.Vodici_2022_19012022001– Традицијата на одбележува

Прочитај повеќе

Богојавление - Водици - празник на Исусовото крштевање

Богојавление – Водици е денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19 јануари кај црквите што го користат јулијанскиот календар (вклучувајќи ја и македонската), а на 7 јануари кај црквите што го користат грегоријанскиот календар). Со тоа му се дава значење на крштевање

Прочитај повеќе

Доделена Светската награда за хуманизам на Далимир Хајко

Во очи Богојавленските празнувања, а согласно протоколите за заштита од КОВИД 19 денеска се одржа Меѓународна онлајн конференција: „Охридската школа на хуманизмот од Средниот век до денес во Европа и Светот“, посветена на годинешниот добитник на Светската награда за хуманизам, академик Далимир Хајко од Словачка.Во чест на годинешниот добитник

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива