Во американскиот град Питсбург пристигнува првиот воз на батерии во светот

Познатата светска рударска компанија Roy Hill, која, меѓу другото, управува со најголемиот рудник на железна руда во Австралија, за своите потреби ја купи електрично-батериската локомотива на компанијата Wabtec, која од 2023 година ќе почне да влече возови во САД. Локомотивата на Wabtec со капацитет на електричниот погон од 7 MWh доаѓа со FLXdrive

Прочитај повеќе

Крстовден - празник на пост и покајание

Воздвижение на Чесниот Крст или Крстовден е еден од 12-те големи празници од есенскиот циклус , којшто е непроменлив празник и секогаш се паѓа на 14 септември, односно на 27 септември по стариот календар. Крстовден е празник на пост и покајание. Овој ден се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос, наречен Чесен Кр

Прочитај повеќе

Кои се најевтините градови во Европа за викенд?

„Post Office Travel Money“ ги спореди типичните трошоци за викенд патување во 40 различни градови во Европа, што вклучува две ноќевања во хотел со три sвезди, вечера во ресторан за двајца, јавен превоз, туристичко разгледување и слични активности.Како што покажува нивниот барометар „City Cost“, во Тирана ќе потрошите најмалку од анализираните гра

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива