Во Црна Гора натпревар во излежување – рекордот е надминат, а тројца натпреварувачи уште лежат

Годинава на натпреварот во излежување во Долна Брезна во Црна Гора соборен рекордот од 52 часа. Фото: Исечок од ТВ прилогот на РТЦГВо етно-селото „Монтенегро“ во Долна Брезна во Црна Гора се одржува традиционалното натпреварување во излежување. Иако рекордот е веќе соборен, тројцата преостанати натпреварувачи уште „се борат“, односно лежат, за наг

Прочитај повеќе

Заврши 33. Поетска ноќ во Велестово

Заврши 33-то издание на интернационалната манифестација Поетска ноќ во Велестово. Првата вечер се одржа на 20 август. Настанот беше отворен со мал музички концерт на Мартин Милески, а манифестацијата беше посветена на поезијата на Ристо Лазаров, за чие творештво беседеше Димитар Пандев, а стиховите ги читаше Ивица Цонев. Беше отворена изложбата „Та

Прочитај повеќе

Чадот од шумските пожари по прв пат во историјата стигна и до Северниот Пол

По прв пат во историјата чадот од шумските пожари го достигна и Северниот пол, што прикажа уште пострашна слика за реалноста на климатската криза. ЛЧадот доаѓа од страшните шумски пожари во регионот на Сибир, пространата област која е позната по екстремно ниските температури и суровата животна средина.Чадот можел да се види на сателитски снимки к

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива