Духовден - Педесетница

Духовден (Дуовден), се нарекува уште и Педесетница и е еден од најрадосните и најсветли празници во христијанството во кој се слави слегувањето на Светиот Дух врз апостолите на педесеттиот ден од Христовото воскресение. Овој настан претставува исполнување на старозаветните месијански пророштва. Педесетницата се нарекува уште и „крај на празницит

Прочитај повеќе

Бројот на патници во авионскиот сообраќај ќе го достигне нивото од пред пандемијата дури во 2023 година

Бројот на патниците кои патуваат со авион во светот дури во 2023 година ќе се врати на нивото од 2019 година, пред пандемијата на ковид-19, што доведе до пад на сообраќајот, процени Меѓународната асоцијација за воздушен превоз (ИАТА).Се очекува оваа година бројот на превезените патници низ светот да претставува 52 проценти од бројот пред кризата,

Прочитај повеќе

Нов покрив на детската градинка "Билјана"

Во тек се активности за изградба на нов покрив на детската градинка „Билјана“. Новиот рамен покрив ќе биде изведен по сите најсовремени стандарди, во неколку слоеви, со висок степен на заштита и изолација, а на страничните делови ќе има лимени конструкции.Проектот е вреден 1 милион и 530 илјади денари, средства кои се обезбедени од буџетот на ЈОУ

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива