Преполовение - Руса Среда

Меѓу подвижните празници и во црковниот и во народниот календар значајно место има празникот Преполовение, меѓу народот познат како Руса Среда. Овој празник зависи од Велигден бидејќи се паѓа на средината меѓу Велигден и Духовден, и секогаш е во среда. Затоа освен Руса Среда се вика и Преполовение што значи половина од Педесетницата, односно полови

Прочитај повеќе

Реконструирани подовите во ходничните простории на ООУ "Григор Прличев"

Во завршна фаза се активностите за реконструкција на подовите во ООУ „Григор Прличев“. Нови подни облоги од линолеум се поставени во ходничните простории на приземјето и првиот кат од новиот училишен објект.Оваа инвестиција е дел од овогодишната Програма за образование на Општина Охрид и за нејзина реализација од општинскиот буџет се издвоени 748

Прочитај повеќе

Нов зелен појас на крстосницата помеѓу булевар "Туристичка" и улицата "АСНОМ"

Се засадува нов зелен појас од украсно зеленило на тротоарските рабови на кружната крстосницата помеѓу булевар „Туристичка“ и улицата „АСНОМ“. Во делот на подготвителните активностите за засадување на зеленилото беа ангажирани екипи на ЈП „Охридски Комуналец“.Покрај уредување на зелениот појас се врши и партерното уредување на просторот од стран

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива