Се уредува тротоарот на дел од улицата "АСНОМ"

Деновиве се спроведуваат работни активности за уредување на тротоарот на улица „АСНОМ“ од крстосницата со булевар „Туристичка“ до пресекот со улица „Кеј Македонија“.Се врши поставување на нова тампон подлога и се врши прередување на веќе поставените бехатон плочки. Поради значителни оштетувања, на одредени места се поставуваат и нови бехатон плоч

Прочитај повеќе

Оваа среда девет нови наслови во НУ Библиотека "Григор Прличев"

Оваа среда прегледот од нови книги го започнуваме со избраните романи на Јован Дамјановски „Глобалните ѕвезди на небото“ во издание на МИ-АН . Од издавачот Табахон ви ја нудиме за читање книгата „Петнаесет кучиња“ од Андре Алексис. Денеска ви презентираме дури четири книги од македонски автори. Тоа се: „ Витезот и Византијката “ од Кица Колбе, „Ш

Прочитај повеќе

Целосно слепа личност делумно прогледа со помош на оптогенетика

Видот на целосно слеп маж делумно беше вратен со помош на протеини осетливи на светлина, кои се пронајдени во алгите. Мажот бил третиран со терапија наречена оптогенетика, која користи протеини за контрола на клетките на окото. Човекот сфатил дека терапијата функционира кога почнал да ги гледа линиите на пешачки премин. Сега веќе може да зема предм

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива