Цветници - празник во спомен на влегувањето на Исус во Ерусалим

Денес се празнува Цветници познат уште и како Цветоносна недела и Врбица, празник кој секогаш е една недела пред Велигден. Цветници се празнува во спомен на влегувањето на Исус Христос во Ерусалим, кога неговите ученици и симпатизери со цвеќе и врбови гранчиња, како и со својата облека, му го постилале патот.Легендата вели дека Бог сакал Лаз

Прочитај повеќе

Ќе се реконструира дел од улицата "Богомилска"

Започнаа подготовките за реконструкција на дел од улицата "Богомилска". Како што информира градоначалникот на општина Охрид, Константин Георгиески, оваа улица беше во навистина лоша состојба поради изградба на неколку стамбени објекти. Градежните активности ќе се одвиваат на потегот од јавната чешма кај стамбените згради до крстосницата со "Бул

Прочитај повеќе

Научници испечатија панкреас кој може да стави крај на дијабетесот

Компанија неодамна разви нов систем способен за печатење биолошко ткиво за само 30 секунди. Тоа значи дека се отвора простор за ставање крај на дијабетесот, се вели во објавата на официјалната веб страница на Федералната политехничка школа на Лозана.Компанијата се вика Readily3D, а нејзината технологија најде примена во голем европски проект за п

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива