191 година од раѓањето на Григор Прличев

Григор Прличев е роден во Охрид на 18 јануари 1830 година. Потекнува од сиромашна фамилија. Неговиот татко починал кога Прличев имал шест месеци.Товарот да го издржува семејството паднал на мајка му бидејки дедо му бил стар и не можел да работи. Но затоа тој го научил да чита уште на четиригодишна возраст од стар грчки буквар. Откако го совладал

Прочитај повеќе

И оваа година ќе има ваучери за домашен туризам

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција во Владата информираше за Програмите кои што ќе ги реализира Министерството за економија во 2021 година, а кои што беа донесени на последната седница на Владата.Тој истакна дека и оваа година ќе продолжи мерката – организиран одмор на работници со ниски приходи.„ Ефектите од в

Прочитај повеќе

Започнуваат уписите за БРЕИНОБРЕИН програмата на Црвен крст Охрид

Центарот за развивање на животни вештини БРЕИНОБРЕИН-Црвен крст Охрид започнува со уписи на нови деца од 4-14 годишна возраст заинтересирани да ја следат интернационалната Бреинобреин едукативна програма преку која ќе имаат можност да ги стекнуваат, развиваат и потврдуваат своите способности: концентрација, меморија, нумерички и вербални вештини,

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива