Свети Јован Крстител - Претеча

Јован Крстител е важен светец во христијанството, братучед на Исус Христос според евангелието на Лука и човекот којшто го крстил во реката Јордан. Со оглед дека оваа главна улога на Свети Јован се остварила на денот на Богојавление (19 јануари), древната Црква денот по Богојавление му го посветил на неговиот спомен. Јован Крстител имал голема у

Прочитај повеќе

ТикТок воведува промени во приватноста за корисниците под 18 години

Од ТикТок соопштија дека воведуваат промени во нивната апликација за да создадат безбедна средина за помладите корисници. Отсега профилите на корисниците од 13 до 15 години стандардно ќе бидат приватни, а ќе се заострат и контролите за сите корисници на возраст под 18 години, во однос на тоа како тие комуницираат со другите корисници и самата с

Прочитај повеќе

Богојавление - Водици - празник на Исусовото крштевање

Богојавление – Водици е денот на кој според христијанското предание Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19 јануари кај црквите што го користат јулијанскиот календар (вклучувајќи ја и македонската), а на 7 јануари кај црквите што го користат грегоријанскиот календар). Со тоа му се дава значење на крштевање

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива