Почина Бранка Станковска, доајен на македонското спикерство

Денеска во Скопје, на 90 годишна возраст, почина легендата на македонското спикерство Бранка Станковска. Целиот работен век (1948-1987) го поминала во Македонската радиотелевизија. Нејзината најава на првиот телелевизиски пренос од Црн Врв на 5 јуни 1964 г. е почеток на програмата на ТВ Скопје, емитувана преку сопствената телевизиска мрежа.

Прочитај повеќе

15 години од смртта на охридскиот писател Зоран Ковачески

Како дел oд Програмата за одбележување на настани од областа на културата и годишниот календар, Општина Охрид денеска му оддава почит на големиот охридски и македонски писател Зоран Ковачески.Зоран Ковачески (1943-2006) детството и младоста ги минува во Охрид, каде што завршува основно и средно образование. Правен факултет завршува во Белград. Из

Прочитај повеќе

Доделени 120 хуманитарни пакети за социјално ранливите семејства од Охрид

Општина Охрид и Дебарско кичевската епархија денеска доделија 120 хуманитарни пакети наменети за социјално ранливите семејства од подрачјето на општината. Заедничката хуманитарна активност беше организирана во црквата „Свети Никола“ во Долна Влашка Маала, како дел од одбележувањето на богојавленските празници.Хуманитарните пакети ќе бидат доставе

Прочитај повеќе

Категории

Популарни статии

Најнови статии

Архива